De Tibetaanse Terrier
>
Onze Club
De Tibetaanse terrier
Puppy info
Fokkers info
Fotoalbum
Lezers vertellen
Shows
Show resultaten
Links
Gezondheid
Downloads
Sponsors
 
 
 

Voorkomen

Dit oude ras dat eeuwenlang in het van de buitenwereld afgesloten Tibet werd gefokt en door de Tibetanen als geluksbrenger werd beschouwd kwam in de jaren '30 dankzij dokter Agnes Greig voor het eerst naar Engeland.

In tegenstelling tot wat zijn naam ten onrechte zou doen vermoeden is de Tibetaanse terriër een middelgrote herdershond. Dankzij zijn dubbele vacht, een lange op mensenhaar gelijkende bovenvacht en een wollige ondervacht, is hij bestand tegen de meest extreme temperatuursschommelingen.

Om te kunnen overleven in het barre klimaat en het woeste, haast ontoegankelijke Tibetaanse landschap beschikt hij over nog enkele belangrijke troeven. Zijn grote platte ronde voeten die als het ware dienst doen als sneeuwschoenen, zoals de trappers in Alaska die destijds droegen, zorgen er voor dat hij niet wegzakt in de sneeuw. Om vlot te kunnen bewegen op een over het algemeen ruw en rotsig landschap beschikt hij over een soepel lichaam dat vierkant van bouw is en heel wendbaar. Door het leven op grote hoogte in ijle lucht was een stel grote sterke longen onontbeerlijk en deze zorgen ervoor dat de Tibetaanse terriër over een heel goed uithoudingsvermogen beschikt.

De Tibetanen gaven hem ook vaak de naam van ‘kleine mens’ omdat hij bijzonder intelligent is en het soms lijkt alsof hij zelfstandig kan denken en er dan naar handelt ook. Ondanks hun sterke persoonlijkheid zijn het echte gezinshonden die ontzettend gehecht zijn aan hun familie en voor hen als het ware door een vuur zouden gaan. Zijn aangeboren herdersinstinct zorgt ervoor dat hij op wandelingen steeds zal trachten om iedereen bij elkaar te houden al is hij daar niet zo extreem in als andere herdershonden.

De Tibetaanse terriër is speels en opgewekt tot op hoge leeftijd, dat weerhoudt hem er echter niet van om thuis rustig en kalm te zijn ondanks het feit dat hij steeds waakzaam en alert blijft.

Door zijn veelzijdigheid is de Tibetaanse terriër geschikt om meerdere disciplines in de hondensport te beoefenen. Bij de lessen gehoorzaamheid zal hij zijn mannetje best kunnen staan en er zelfs heel goede resultaten behalen op voorwaarde dat er genoeg afwisseling in de lessen zit. Sommigen onder hen hebben ook bij obedience al hoog gescoord. Door hun wendbaarheid zijn ze uitermate geschikt voor agility en op de dansvloer kunnen ze zich uitleven in doggy dance.

Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat de Tibetaanse terriër een veelzijdige hond is die in onze moderne maatschappij zijn vast plaatsje kan innemen en de harten van jong en oud weet te veroveren.

De vele kleuren (zandkleur, crème, wit, zwart, grijs, driekleurig of tweekleurig zoals zwart-wit, zandkleur met wit ) en de verschillende tekeningen in de vacht die er in de Tibetaanse terriër voorkomen zorgen er voor dat ieder van hen uniek is. Ook chocoladebruine Tibetaantjes bestaan maar zij voldoen niet aan de rasstandaard, zij zijn degenen die met het verkeerde jasje aan geboren zijn.


Hier kan u een arikel over een chocolade- of leverkleurig tibetaantje downloaden geschreven door
Ivonne Geilen-Schmeitz

 
www.tibetanterrierclub.be
 Webdesign Marleen De Winter
 
©copyright Belgian Tibetan Terrier Club - All rights reserved - 2006-2019